Ferforje İmalatı
Ferforje imalatı tarihçesine bakıldığında, 4.yy dan beri yapıldığını görüyoruz. Demir ustaları, ilk günden beri demirle başa çıkmanın tek yolunun çekiç ve örs olduğunu gördüler. İlk zamanlar demir işçiliği sadece günlük ihtiyacı karşılamak için yapılırdı. At nalları, kazma, kürek ve pulluk gibi. Günlük yaşam içinde ihtiyaç duyulan bu ürünlerin yanı sıra, zamanla demir işçiliği ile yapılmış objeler değişik alanlar için de kullanılmaya başlandı. İlk örnekler içinde pencere demirlikleri, ısıya dayanıklı olduğu için ocak ve sobalar görülmektedir. Zaman içinde demir işçiliğine el emeği ile estetik bir bakış açısı katıldığında, artık ferforje ürünler neredeyse sanat eserleri gibi ilgi görmeye başladı.
Ferforje imalatı çok uzun yıllar, çok zor şartlarda yapıldı. Kas gücü ve emek isteyen demir işçiliği anca son yıllarda, makineler yardımı ile biraz kolaylaşmaya başladı. Yinede standart kullanım alanları dışında, dekoratif objelerin imalatında, sanatsal değer ve estetik açısından hala tamamen eski yöntemlerle, ferforje imalatı yapan ustalarımız var. Teknoloji yardımı ile yapılan ürünler daha çok, ferforje korkuluklar, balkon ve pencere demirleri gibi günlük hayatta hem ihtiyaca hem de göze hitap eden ürünlerde kullanılmaktadır. Ancak tabi istenirse, tercihe bağlı olarak bu çalışmalar da özel durumlarda elle yapılabilmektedir. Ferforje dış mekanlar da kullanılacaksa, boyamadan önce astar yapılması önemlidir. Astar atılmazsa demir hava şartları yüzünden daha çabuk paslanabilir. İç dekorasyonda kullanılan ürünlerde, daha çok özel dizayn ve çalışmalara rastlamak mümkündür.
Yinede esas olan kızdırılan demire gerek çekiçle, gerek makineler yardımı ile şekil verilmesidir. Ferforje imalatı demirden yapılmış motiflerin, kaynakla birbirlerine eklenerek yapıldığı şeklinde düşünülürse, yanlış olacaktır. Ferforje imalatının usta, işinin ehli kişiler tarafından yapılması ve sanatsal görsellik için, gerekli ruhun da katılması gereklidir.